Hvis du reiser på ferie eller har andre planer om et opphold i utlandet, er det mest sannsynlig at alt ikke er akkurat slik som hjemme.

Å unngå å ta med seg våre hjemlige forestillinger og forventninger når vi er ute og reiser, er ofte vanskelig. (Derimot er det ikke vanskelig for oss å påpeke dette når gjester bryter med våre hjemlige forventninger og normer.)

I mange år har jeg reist en del rundt i verden, og aller lengst har jeg oppholdt meg i Indonesia.
Dette landet som strekker seg med mer enn 17000 øyer fra øst til vest, og som i dag har ca 280 millioner innbyggere.

Hvis du kommer dit vil du møte mange veldig hyggelige og hjelpsomme mennesker. For oss er det et utrolig behagelig og rimelig feriealternativ. Som turist finnes mange rimelige alternativer så selv om flyturen er lang og koster litt, oppveies det mye av de lokale prisene. Gjerne hvis du blir i noen uker eller mer.

Turistfellene er mange, men hvis vi undersøker litt på forhånd går det som regel greit.
Av egen erfaring unngår jeg pengevekslere på gata, og millionbyene Jakarta og Surabaya.
Mange finner veien til Bali, Lombok eller Flores. Jeg liker disse øyene og det er dessuten de jeg kjenner aller best. Øst Java er også bra, for eksempel Malang, men i regn tiden blir det temmelig vått. (fra november til mars). Du kan godt risikere å måtte evakueres med båt, selv om du befinner deg langt i fra kysten.

Den aller beste perioden i året er fra april til oktober. Da er det ikke så varmt. Skillet går om du ferierer sør eller nord for ekvator.
Kanskje det mest spesielle med Indonesia er den sterke dominansen religionen har.
Og om du ikke har fått det med deg er det her kleskodene kommer inn, spesielt for kvinner, og de er temmelig forskjellige fra våre.
På Bali er det hinduene som regjerer, og det er viktig å finne ut av hva de er opptatt av før du kommer dit. Like ens er det på Flores som er styrt av katolikker.
Det meste av resten av Indonesia blir regjert av Muslimene med sine bønner du vil høre overalt på høyttalere fem ganger hver dag. Med mindre du vil synes at dette er spennende og eksotisk, kan det bli i meste laget.

Hinduene har sine Gamelan orkestre og de lager en del støy, men i mye mindre omfang enn bønneropene fra moskeene som du kan høre nærmest overalt.
Java er den øya med den tetteste befolkningen, og med sine 130 millioner innbyggere er det mange som ønsker å flytte på seg. Og så klart vil de gjerne ta med seg sine skikker og sedvaner og det er ikke alltid like populært.

Etter min oppfatning er Kalimantan og Sumatera de to vakreste øyene. Det er som oftest de to øyene hvor brudd på hvordan man bør kle seg og din oppførsel får de skarpeste reaksjonene.
Som turist er det viktig å være svært oppmerksom på de lokale normene. Hva vi oppfatter som helt vanlig og greit, blir ikke alltid akseptert ute i lokalsamfunnet. Lengst vest på Sumatera regjerer de etter Sharia lover og du kan i verste fall bli tvangs klippet hvis håret ikke er slik de oppfatter at det skal være. Du kan også risikere å bli pisket hvis du leier eller klemmer en av samme kjønn som deg selv.

Flere steder på Kalimantan må du være forsiktig hvis du bruker kamera til å ta bilder de lokalt oppfatter som provoserende så det er alltid best å spørre først om det er greit.

Synd men sant, de er minst like opptatt av hvordan alle andre oppfører seg som det vi er her hjemme. Den største forskjellen er at de gir direkte og svært kontante tilbakemeldinger til deg der og da. Derimot er det veldig romslig på de stedene det er mest turister. Hvis du velger å oppholde deg bare innafor ditt hotellområde, går det greit. Hvis du vil dra litt rundt på egenhånd, er det viktig å sette seg inn i de lokale forholdene. Selv har jeg reist ganske mye rundt alene, og har erfart det meste, for å si det forsiktig.

Men det aller vanskeligste er å finne ut av og forstå er trafikken. Den kan være direkte farlig. Indonesere kjører bokstavelig talt over alt når de vil og hvor de vil, når de anser det som nødvendig. Det eneste de viker for er større kjøretøyer enn det de selv har. Fotgjengere og syklister er aller nederst på rangstigen. Jovisst har de trafikklys og fotgjengeroverganger, men hvis du tenker at du er trygg når det lyser grønt for deg, bør du tro om igjen. Du kan bokstavelig talt risikere å bli kjørt ned hvor som helst.

Selvsagt er dette et av de mange problemene som en omfattende neglisjering i sikkerhet i trafikken skaper. Uansett, Indonesia har et natur mangfold som kan ta pusten fra de fleste. For meg er derfor dette et førstevalg. Godt nytt år.

www.robertstravelstories.com