I en del år har jeg fulgt med på mange av de forskningsresultatene som har blitt publisert om behandlingen av kreft og flere av de mest alvorlige sykdommene vi kan få i løpet av livet.

Årsaken til dette er at det er så mange innen min egen familie og blandt mine venner som etterhvert har blitt syke, og de døde alt for tidlig. Etter å ha brukt mye tid i senere år på å studere dette, vet jeg nå at iflg forskere vil ca halvparten av alle menn og en tredjedel av alle kvinner få kreft. Sånn sett er det jo greit å få vite at dette er et alment problem. Når det er slik fatt med oss kan det jo også være greit å kjenne litt til hvordan vi kan forebygge og behandle dette, og i så fall også få noen ideer og innspill.

Flere og flere forskere står nå fram og forteller at det finnes mange alternative behandlingsmetoder hvis vi først har blitt syke. Jeg mener at det er både fornuftig og nødvendig å opplyse om dette, på en saklig måte og med henvisninger. Etter at jeg har begynt å skrive en del om alternativ behandling, har jeg ofte opplevd at folk kommer og snakker med meg på gata med hyggelige kommentarer og oppmuntringer. Det har skjedd nesten hver uke det siste året. Bare to ganger har jeg mottatt negative meldinger. Skremselspropaganda, har de sagt i sine kommentarer. Du skremmer pasientene og de pårørende. Det har aldri vært min hensikt. Å komme med innspill uansett hva det dreier seg om, er en naturlig del av et demokrati. Dessuten er slike inspill den viktigste drivkraften i en nyttig og nødvendig videreutvikling på mange nivåer i vårt samfunn.

Hvitløk

Er det virkelig slik fatt at hvis noe alvorlig er i ferd med å skje med oss eller rundt oss, skal vi for all del ikke snakke om det? Er det slik at når de behandlingsmetodene som har vært dominerende i minst sytti år og som relativt sett ikke har hatt så veldig gode resultater å vise til, fortsatt skal være den eneste godkjente behandlingen? Er det ikke litt betenkelig nå som vi etter så mange år vet såpass mye om de alvorlige bivirkningene mange kan få etter bl.a. en cellegift og strålebehandling? Er det ikke da ganske fornuftig å lete etter alternative behandlingmetoder som kan gi like gode resultater, eller kanskje enda bedre resultater og med få eller ingen bivirkninger?

I 2008 ble det publisert en studie fra en gruppe forskere fra Canada. De har sett på sammenhengen mellom bruk av hvitløk og kreft. Etter dette studiet og flere andre lignende studier fra andre steder i verden, konkluderer de med at hvitløk er noe av det beste vi kan spise for å forebygge og reversere kreft. De har også gjort forsøk med en kombinasjon av hvitløk og sitroner. Hele rapporten kan du lese her, www.elsevier.com. Forskere anbefaler å spise hvitløken rå, gjerne blandet med sitron og vann. Chris Wark, en markant aktivist på området, forteller at han selv foretrekker å bruke mixer og lage en juice med like deler hvitløk, sitron og vann, og ta en teskje med dette to til tre ganger hver dag. Han har publisert en bok, Chris beat Cancer, og har en egen hjemmeside hvor han kommer med sine innspill. Han understreker ellers at kreft er en alvorlig sykdom, og at uansett hvilke behandlingsmetoder vi velger, er aldri noen av disse en garanti for å lykkes, enten det er ved bruk av kjemikalier og operasjon, eller ved hjelp av den maten vi spiser. Uansett, selv synes jeg det er veldig trist å vite at ingen av de mest potente krydderne eller grønnsakene, som kan virke forebyggende mot kreft, inngår i det mest vanlige kostholdet vi har i Norge. Desverre er det også slik at mange leger avfeier det, hvis vi vil snakke om dette.

Hvitløk på en skje

Jeg har tidligere satt opp en liste over grønt og frukt som ofte er anbefalt å spise, men det skader sikkert ikke å gjenta noen av de beste; Hvitløk, ingefær, cayenne pepper, gul og grønn purreløk, oregano, broccoli, kål, rosenkål, aspargus,reddiker, kålrot, og sitroner. Ellers er det lett å anbefale epler, bananer, pærer, plommer, bringebær, blåbær, og i det hele tatt all den type frukt og bær vi har tilgang til. Selv starter jeg gjerne frokosten med en halv rå hvitløk som jeg spiser som den er, ved siden av sitronskiver, vann og litt youghurt. Siden dette er litt sterkt, spiser jeg litt frukt også. Bon apetit.